Atwood, Oryx och Crake

Ett par citat ur Oryx och Crake, med exempel på Margaret Atwoods så effektiva – kroppsliga – nästan köttiga – sätt att beskriva företeelser. Jag beundrar, gillar och ogillar det samtidigt. Ogillar det, därför att det känns för tydligt när jag läser. Jag vill inte vara i läget som huvudpersonen i boken är, jag vill inte identifiera mig. Men jag kan ändå så väl förstå hur det känns. Alltså gillar jag det, för det är så effektivt och det känns som att det är så typiskt den här författarens berättande. Liknelser.

Till exempel här, när huvudpersonen Snöman har vaknat bakfull i ett träd i en efter-katastrofen-värld med torka och stark sol.

”Han reser sig, sträcker på sig, kliar runt de gamla sårskorporna på ryggen – de känns som felplacerade tånaglar …”

Ouch! Eller hur…? Och ja, jag förstår exakt hur det känns.

Eller senare, när han tänker tillbaka på ungdomstid och förlorade relationer, som dock sannerligen inte varit friktionsfria:

”Hans umgängesliv var – för första gången på många år – lika med noll. Han hade inte varit strandsatt i en sådan sexuell öken sedan han var åtta år. Amanda Payne skimrade i det förgångna som en förlorad lagun, vars krokodiler för ögonblicket var glömda.”

Kanske känns det hämtat långt bortifrån – en liknelse med laguner och krokodiler, men det jag gillar med den här liknelsen är både att miljön känns rätt för boken, ett efter-katastrofen-liv i USA där det finns både öken och träskmarker, och att författaren håller sig till samma bildspråk genom hela beskrivningen. Och väcker nya insikter om huvudpersonens tidigare förhållanden genom att levandegöra tanken på krokodilerna.

Vill läsa Margaret Atwood på originalspråk. Vill lära mig att vara så konkret.

IMG_1121

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s