Referenser till Dödssynden eller To Kill a Mockingbird, del II

Redan på sidan 17 i boken Läsarna i Broken Wheel rekommenderar, skriven 2013 av Katarina Bivald, nämns boken To Kill a Mockingbird. Det är kanske inte så konstigt – boken Läsarna i Broken Wheel … kryllar av referenser till andra böcker.

Nummer 2: Läsarna i Broken Wheel rekommenderar

Det är roligt med en bok som handlar om en brevväxling, en småstad, en bokhandel och vad läsande kan betyda människor emellan. Den här boken är ganska amerikansk, tycker jag, men den handlar om en svenska och är skriven av en svenska. Utan att ha läst på Katarina Bivalds egen historia känner jag mig ganska säker på att hon 1) verkligen gillar böcker, och 2) har bott någon tid av livet, kanske som utbytesstudent, i USA.

Dödssynden är alltså inte den första bok Katarina Bivald väljer att referera till. Allra först i hennes bok nämns två böcker av Louisa May Alcott, sedan första boken om Lisbeth Salander av Stieg Larsson. Två kvinnor brevväxlar och skickar böcker till varandra, och ett brev från den amerikanska kvinnan avslutas:

”Självklart betalar jag för dem. Jag skickar med Harper Lees To Kill A Mockingbird som en första delbetalning, apropå småstäder, mord och sex. Med vänliga hälsningar, Amy Harris.”

Ur Läsarna i Broken Wheel rekommenderar

Det roliga med det här citatet är att hela boken ”Läsarna …” bär på temat om hur man väcker intresse för böcker. To Kill a Mockingbird är inte, som jag ser det, i första hand en bok om småstäder, mord och sex. Men beskrivningen är ändå sann. Allt sker i en småstad. Det förekommer mord.  Och ja, det finns sex, men det är nog inte det man i första hand tänker på, då det mesta berättas ur huvudpersonen Scouts perspektiv – hon är nio år gammal.

Humor! Och kanske väcker det intresse för boken hos någon.

De böcker jag annars mest tänker på när jag läser ”Läsarna…” är Stekta gröna tomater av Fannie Flagg (den har jag inte läst än, bara sett filmen), och någon film där Hugh Grant möter Julia Roberts i en bokhandel – slår upp den och upptäcker att det är filmen Notting Hill, vilket alltså inte är en bok alls, men som för mig blir en tydlig koppling till en annan film med Hugh Grant som förstås ÄR en bok i original, och som fungerar med genren romantisk hitta-sig-själv-komedi, Bridget Jones dagbok. Båda nämns med ganska många ord, på väl valda platser i ”Läsarna…”. Kul.

Lasarna i broken wheel rekommenderar i gungstol

Kompletterar detta inlägg med ett eget foto av boken liggande i en gammal gungstol, vilket jag tycker passar bra som miljöinramning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s