I morgon när kriget kom

”Det är bara en halvtimme sedan någon – jag tror det var Robyn – sa att vi borde skriva ner allting, och det är bara tjugonio minuter sedan jag blev vald att göra det, och under de tjugonio minuterna har jag haft allesammans hängande över mig medan de stirrade på den tomma sidan och skrek idéer och råd till mig.”

Så lyder första raden ur I morgon när kriget kom, av John Marsden. Boken är slut i upplagor hos de bokhandlar jag brukar handla från, men det verkar finnas gott om exemplar via Tradera.

I morgon_sketch

Jag har hittat en släkting till Jo i Unga kvinnor. Ellie, som är berättarjaget i I morgon när kriget kom, låter i alla fall definitivt så i bokens första kapitel. Även om miljön och tiden är helt annorlunda, förstås.

Jag noterar också att en stor del av berättandet i första kapitlet handlar om att gestalta de olika karaktärerna. Först Ellie själv genom de ord hon väljer och de saker hon väljer att berätta om. Sedan hennes vänner, av vilka sex är med på expeditionen, där Ellie beskriver varför hon har frågat just dem och hur de bar sig t för att få följa med för sina föräldrar. Smart och snyggt gjort.

Det sporrar mig förstås att bli bättre på personlighetsbeskrivningen, som jag egentligen borde skriva just nu i stället för att läsa. Hoppas att jag hinner med det också, idag.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s