Om Pippi ur boken Från fabler till manga

Boken Från fabler till manga, av Ann Boglind och Anna Nordenstam, gör en översikt av barn- och ungdomslitteratur och har fått mig att le många gånger, då den har fått mig att minnas något jag läste och uppskattade som barn. I varje kapitel gör den också en fördjupning av någon författare och dennes/dennas verk. En av fördjupningarna ägnas givetvis åt Astrid Lindgren.

Det är roligt att läsa deras initierade översikt, jag ser ännu mer det mångsidiga i Lindgrens författarskap genom texten.

Böckerna om Pippi Långstrum är episodiska, vilket innebär att de innehåller ett antal kapitel som inte bygger vidare på varandra, utan som vart och ett behandlar en enskild händelse. Varje kapitel är uppbyggt på samma sätt, skriver Boglind/Nordenstam och citerar Ulla Lundqvist från boken Läsa, tolka och förstå:

1. Upptakt: lugnet före stormen. Pippi, ensam eller med vännerna, ägnar sig åt någon fridfull sysselsättning.

2. Något nytt inträffar: Pippi får besök eller bestämmer sig för att sätta igång en verksamhet.

3. Ett hot anas: Pippi blir utmanad eller angripen.

4. Pippi griper in, vinner eller utför en bragd: dvs hon antar utmaningen och segrar genom sin styrka och sin klipskhet.

5. Sluteffekt i form av oväntat inslag, t ex någon lustig/malplacerad  gest eller replik från Pippi. Slutet innebär alltså ofta en komisk poäng.

Intressant och tydligt om strukturen! Har inte tänkt på det där med sluteffekten, men visst är det så. Man kan också lägga märke till att fler episodiska kapitelböcker är upplagda på samma sätt, till exempel böckerna om Pelle Svanslös av Gösta Knutson. Nu måste jag börja fundera på hur vanligt det här är …

F

Ett svar till “Om Pippi ur boken Från fabler till manga

  1. Ping: Att skriva utifrån en formula | 365 days of Storylog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s