Ett barns blick

Lasse, i boken Berg har inga rötter av Manne Fagerlind, känner en viss skräck inför att stå framför sin sons klass och berätta om sitt jobb. Han är konstvetare, och han finns på en arbetsplats han kunde ha älskat, men som blev till en plats där han lider och står ut i tysthet, efter att han blivit osams med chefen och så småningom utfryst av sina arbetskamrater. Till råga på allt var pappan som talade före honom brandman, och kunde berätta om hur det känns att rädda livet på någon. Lasse vill inte att Mats ska behöva skämmas för honom, Mats som oftast troget ställer sig på hans sida, men som inte alltid säger vad han tänker.

Till sist fick jag lov att säga något ändå, men jag hörde själv hur patetiskt mitt jobb lät. Göra förteckningar över arkivmaterial, korrläsa texter, gå och vakta på utställningar … Det lät precis så tråkigt som det var, det gick inte att få det att verka intressant.

Snart verkade ingen av ungarna lyssna. Den enda som tittade på mig var Mats. Han satt stilla som en staty, som om han var rädd för att störa mig, och tog inte blicken från mig en sekund. Hans ansiktsuttryck var så märkligt. Jag hade förstått om han hade skämts för mig och tittat bort, och det hade också varit lättare att stå ut med. Men i stället bara såg han på mig med vidöppna ögon, och det enda som fanns i hans blick var medlidande, ett medlidande så hjärtskärande att jag ville sjunka genom jorden.

Ur Berg har inga rötter, av Manne Fagerlind.

Just det här blir så berörande: att låta Lasse berätta om sitt barns blick. Genom att visa hans tolkning av sonens reaktion på hans framträdande, blir det ett ögonblick fyllt av undertexter, som säger mycket om kärlek, tilltro, återhållna känslor och relationen dem emellan.

Berg

Ett svar till “Ett barns blick

  1. Ping: Lite uppmuntran mitt i redigeringen « Manne Fagerlinds blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s