En kärleksbeskrivning á la Kaufman

Grundhistorien är väl egentligen banal – boy meets girl, girl leaves boy, boy tries to get girl back – i boken Alla mina vänner är superhjältar. Det är all den här tokiga fantasin som gör boken värd att läsa. Ett universum där människor plötsligt kan krympa eller göra varandra osynliga eller vad som helst, på ett sätt så att man inte kan bestämma sig för om det är metaforiskt menat eller om författaren helt enkelt har skrivit precis vad som föll honom in.

Det är faktiskt ett ganska roligt sätt att skriva en kärlekshistoria på.

Perfektionisten knuffade ner Tom på sängen. Hon tog av honom skjortan. Hon tog av honom skorna och strumporna. Hon tog av honom strumporna. Hon tog av honom hans boxershorts.

Med de flesta killar skulle Perfektionisten ha hejdat sig där. Men det gjorde hon inte. Hon kände sig fortfarande våghalsig. Hon klädde av honom huden. Hon tog av hans nervsystem. Hon lyfte upp hans revben. Hans hjärta slog i hennes hand. Och där, under hjärtat, hittade hon en rostig plåtlåda. Hon öppnade den. Inuti låg hans hopp, hans drömmar och hans rädslor. Hon stirrade på dem. Hon blev förvånad över att de var där och förvånad över hur vackra de var. I precis det ögonblicket blev Perfektionisten kär i Tom. Hon lade tillbaka lådan, hans hud och hans kläder. Hon höll om honom.

Citat ur Alla mina vänner är superhjältar, av Andrew Kaufman.

🙂

Man märker hur författarens tankar dras till sin absurda what-if-spets. Det är ett sätt att skriva så att det låter som att man berättar något om verkligheten som annars skulle ha varit svårt att se. Egentligen önskar jag att Perfektionisten hade agerat lite mer oväntat efter att hon såg lådan, men … det kanske inte hade varit rimligt. Hon var ju perfektionist.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s