Personbeskrivning ur Kärlekens historia

Jag har hittills bara läst en bok av Nicole Krauss, och det är Kärlekens historia. Men utifrån den boken bedömer jag henne som en av nutidens mästare på personbeskrivning.

Här betar hon av den ena huvudpersonens familj. Berättare är flickan Alma. Avsnittet kommer en bit in i en rad episodiska gestaltningar där man gradvis har fått lära känna hurdan Almas bror Pippi är till sättet, vad Alma och Pippi brukar leka, samt hur och varför deras pappa dog. Nu kommer personbeskrivningen. I tanken befinner hon sig på en semesterresa som familjen gjorde till Döda havet.

”Det fanns inte två personer som var mer olika varandra än min mor och min far.

När min mor blev solbränd på kroppen och min far skrattade och sa att hon blev alltmer lik honom för var dag som gick, var det bara ett skämt, för han var en meter och nittioen centimeter lång, hade klara gröna ögon och svart hår, medan min mor är blek och så liten att man till och med nu, när hon är fyrtioett år gammal, skulle kunna tro att hon var en flicka om man såg henne på andra sidan gatan. Pippi är liten och blond som hon och jag är lång som min far. Jag är också svarthårig, har en lucka mellan tänderna, är mager på ett fult sätt och är femton år gammal.”

Citat ur Kärlekens historia, Nicole Krauss

Några få ord för var och en av dem, men visst kan man se dem framför sig? Det kan jag i alla fall. Och så gillar jag att huvudpersonen är ett tanigt men företagsamt flickebarn som konstaterar saker på ett enkelt sätt och inte bryr sig särskilt mycket om utseende.

Karlekens historia introsida

Bild: Bokens dedikationssida innehåller fotografier. Är det bara som jag tycker, eller ser morföräldrarna ganska mycket ut så som jag tänker mig flickans mor och far i texten?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s