Vad passar idag om inte citat ur Kärlekens historia?

”Det var en gång en pojke som bodde i ett hus mitt emot det hus på andra sidan fältet där det bodde en flicka som inte längre existerar. De hittade på tusentals lekar. Hon var drottning och han var kung. Hennes hår lyste som en krona i höstljuset. De samlade världen i småportioner. När himlen mörknade skildes de åt med löv i håret.

”Det var en gång en pojke som älskade en flicka och hennes skratt var en fråga som han ville ägna hela livet åt att besvara.”

I mitt hjärta, det är inte ett uttryck som jag använder lättvindigt. /…/ Ensamhet: det finns inget organ som kan klara av all ensamhet.”

”När jag föddes döpte min mor mig efter alla flickor i en bok som min far hade gett henne och som hette Kärlekens historia.”

”Han tyckte om att laga mat och skratta och sjunga, han kunde göra upp eld med händerna, laga saker som var trasiga och förklara hur man kunde skjuta upp saker i rymden, men han dog inom nio månader.”

Hennes kärlek till honom var alltjämt lika levande som den där sommaren då de träffades första gången. För att kunna klara av det vände hon livet ryggen. Ibland levde hon flera dagar på vatten och luft. Eftersom hon var den enda kända komplexa livsformen som kunde göra det, borde hon få en art uppkallad efter sig.”

Ur Kärlekens historia, av Nicole Krauss.

Nicole Krauss citat förmedlar kärlek, värme, livslång väntan, längtan och all den sorg som kärleken rymmer. Bestämda detaljer och ett mått av egensinnighet i beskrivningarna tror jag är nyckeln.

Karlekens historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s