Jonas Jonason och Nikolaj Gogol

Det här inlägget kan passa bra att lägga ut när jag ändå är hemma och hälsar på mina föräldrar (tänkte jag, och förberedde, men så blev dottern sjuk och jag åkte inte hem … men jag släppte ut inlägget här ändå). Mina föräldrar har båda läst och gillat Hundraåringen som klättrade ut genom fönstret och försvann.  … Ja, alltså, jag har väl också läst den, men jag hade kanske något för stora förväntningar, den var väl okej, ganska kul, men inte gapskrattskul, tyckte jag.

Har tänkt på en sak. Jonas Jonason och Nikolaj Gogol har väl onekligen skrivmanér som påminner om varandra? Jag menar nu inte till innehållet, utan deras sätt att använda ganska långa meningar och att låta den allvetande berättarrösten göra drastiska slutsatser.

Vem av dem är till exempel det här stycket skrivet av?

Vilket år och vilken årstid det var när han började på departementet och vem som förordnade honom, är det inte längre någon som minns. Hur många direktörer och allsköns chefer som än kommit och gått, så har de alla sett honom på en och samma plats, i samma ställning, på samma skrivartjänst. Till sist började man följaktligen tro, att han nog hade fötts till världen fix och färdig, med uniform och flintskalle.

Jo, det kommer ur Kappan, av Nikolaj Gogol (1809-1852).

Och det här:

Han jobbade som dräng på familjegården och fick dagligen stryk av sin far, som var av uppfattningen att J inte dög någonting till. Men det år J fyllde tjugofem år dog först hans mor i kräfta, vilket J sörjde, och strax därpå gick fadern ner sig i kärret när han försökte rädda en kviga. J sörjde även den saken, för han var fäst vid kvigan.

Jepp, från Hundraåringen, skriven 2009, av Jonas Jonason.

Okej, det är ännu mer humor i Hundraåringen. Det kryllar av humor, mer eller mindre rolig, i varje stycke. Men stilen är intressant. Det går att få fram en smårolig effekt genom att låta en opersonlig berättarröst komma med personligt raljerande ord och inpass.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s