Vad säger mytologin om hur man ska bli lycklig?

Myternas makt, boken där Bill Moyers samtalar med Joseph Campbell hemma hos George Lucas på Skywalker Ranch under 1985 och 1986, är en bok som rymmer mycket. Myternas struktur och hur detta kan användas i storytelling är något jag skulle kunna läsa och skriva i månader om. Men så är inte denna blogg tänkt, det finns det inte tid för i mitt liv, det finns så mycket jag hellre vill göra.

Myternas makt Joseph Campbell bok

Jag citerar och reflekterar, i stället. Just nu kommer citatet från sidorna 242-243 och det jag tycker är intressant här är hur mycket man faktiskt kan få ut från skrivsättet fråga-svar. Sedan är ju själva frågan intressant. Och hur man i en dialog kanske inte svarar på frågan, men svarar ändå.

Moyers: Lycka då? Om jag är en ung människa som vill bli lycklig, vad berättar myterna om lycka?

Campbell: För att komma underfund med vad den egna lyckan är måste man rikta sina tankar mot de stunder då man känner sig som lyckligast, när man verkligen är lycklig – inte upphetsad, inte rätt och slätt förtjust, utan djupt lycklig. Det kräver en smula självanalys. Vad är det som gör mig lycklig? Håll fast vid det, oavsett vad andra människor säger. Det är det jag kallar att ”bejaka sin glädje”.

Moyers: Men vad säger mytologin om hur man ska bli lycklig?

Campbell: Den berättar inte om hur man blir lycklig, utan berättar vad som händer när man börjar bejaka sin lycka, vilka hinder man kommer att möta. Det finns ett motiv i amerikanska indianberättelser som jag kallat ”de avvisade friarna”. Det handlar om en ung, vacker och trevlig flicka som männen friar till. ”Nej, nej, nej”, säger hon, ”här finns ingen som duger åt mig.” Då kommer det en orm, eller, om det är en pojke som inte vill veta av flickorna, är det ormdrottningen själv som kommer, från en stor sjö. När man har avvisat friarna har man höjt sig själv över det lokala fältet och kommit till de högre krafternas fält som är farligare Frågan är om man kommer att klara av det.
Ett annat indianmotiv handlar om en mor och två små pojkar. Mamman säger: ”Ni får leka utanför huset, men gå inte norrut.” Naturligtvis går de norrut. Där möter de äventyret.

Ur Myternas makt, Joseph Campbell och Bill Moyers

Fråga-svars-intervjun fortsätter genom hela boken och berör, men ger inte fullständiga svar på, många intressanta ämnen. När det gäller lycka i mytologin tolkar jag det som att Campbell menar att lyckan finns i att bejaka sig själv, i att utsätta sig för äventyret och (kanske) klara av det. En egen fundering är om man kan se det som att ”… och så levde de lyckliga i alla sina dagar” handlar om att man har vågat utsätta sig för tillräckligt många äventyr och att man efter detta får ett slags ro och lycka i sin själv bara av äventyret att gå vidare.

Hela dialogen i boken är intressant och många myter sammanfattas och berättas av Campbell. Det är lite Sokrates och Platon över deras samtal, frågorna gör svaren bättre.

En annan reflektion är att indianmyten som det berättas om återkommer i många moderna mytiska sagor. Nu senast tänker jag på filmen Modig, som jag såg tillsammans med dottern och en av hennes kompisar. Det är inte en orm som kommer när flickan har avvisat friarna, men nog uppstår det massor av hinder och besvär. Samma sak gäller väl i Pocahontas och till viss del i Mulan (där avvisar hon inte friarna, utan sitt förväntade liv). Men Campbell beskriver inte det här som den typiskt kvinnliga myten. Han nämner också att ”om det är en pojke som inte vill veta av flickorna [som han borde gifta sig med, mitt tillägg], är det ormdrottningen själv som kommer …”. Det finns både som kvinnomyt och mansmyt att bejaka äventyret, utläser jag. Det tycker jag är bra!

5 svar till “Vad säger mytologin om hur man ska bli lycklig?

  1. Oo, squeee! piper jag – lycklig åt en Campbell-titel jag lyckats missa (och en översatt också, bara en sån sak…!). Han är en idol, på många sätt. 🙂

  2. Och förresten skulle jag gärna, gärna, gärna läsa dina tankar om myter, struktur och storytelling i något annat sammanhang, även om det inte ryms just här. Okej? Okej. 😉

  3. Bytlånar gärna vid tillfälle, om de är i din ägo. Och myter, struktur och storytelling skulle det vara roligt att göra en ping-pong-blogg om någon gång. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s