När magin inte infinner sig

Flickan från ingenstans av Justin Cronin är en dystopi som inleds gripande och mycket verklighetstroget. Jag älskar berättelsen om hur den ensamstående Jeanette får dottern Amy, och hur Jeanettes far försiktigt gör om ett rum och köper en gungstol så att Jeanette ska ha någonstans att sitta med barnet. Små detaljer, som visar värme och personlighet. Det känns mycket Stephen Kingskt (är det ett ord? Ja, det är det nu.)

cronin

Tanken är säkert att detta liv ska stå i kontrast mot det hårda, omänskliga experimentet med levande personer som utsätts för ett virus, för att kunna bli till ett vapen inom ett hemligt projekt i försvaret. Men jag tappar så mycket intresse när sådana storyelement infinner sig. Levande döda, alltför vampyriga vampyrer eller liknande. Och när de beskrivs, för att förverkligas för läsaren, så tycker jag så mycket bättre om ifall det får vara något vagt och otydligt, än att få veta exakt vad de personer jag gillar ska möta.

”Sykes hade erkänt att han inte var riktigt säker på om man kunde ha ihjäl dem, bortsett från om man riktade en granatkastare rakt ner i strupen på dem. Viruset hade förvandlat deras hud till någon sorts proteinbaserad broskbildning som fick kevlarvästar att likna pannkakssmet i jämförelse. Det var bara i en fyrkant på bröstet strax nedanför nyckelbenen som den var så pass tunn att en kula kunde tränga igenom. I teorin, än så länge. Och gubbarna var fullproppade med virus.”

Okej, de här orden ska komma från funderingarna hos en vakt, som inte precis är känd för att vara ömsint och vältalig. Men det hjälper inte beskrivningen, det ökar inte chanserna till realism, för mig. Jag blir inte skrämd, inte heller nyfiken. Jag bara tänker på någon slags overklig, påhittad figur insmord i något som liknar stelnad, stenhård pannkakssmet. Inte ett monster av kött och blod (som det ju faktiskt är, enligt historien). Jag undrar hur man skulle kunna göra beskrivningen för att öka intresset, i stället för att skapa känslan ”jaha – och?”.

Övriga sidor av boken vill jag däremot säga att jag tycker verkar mycket bra. Har kommit en tredjedel genom den nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s